Wintergroene Stijlrand

Wie: Gemeente Noordwijk
Wat: Het bouwen van een stijlrand waarin 107 grote bomen (zoals Taxus, Pinus, Ilex en Tsuga’s), 500 kleinere bomen (Zoals Amelanchier, Fagus) en 14 duizend hedera-planten werden geplaatst.
Waar: Aan de Prins Hendrikweg in Noordwijk
Waarom: Door de komst van een nieuwbouwwijk aan de rand van de duinen werd het uitzicht van een villawijk zodanig aangetast dat de gemeente besloot het leed van de bewoners van die wijk te compenseren met een fraaie bosrand bestaande uit wintergroenblijvende bomen.
Hoe: Maar liefst 107 grote bomen werden in Duitsland op transport gezet richting de Nederlandse kust. En omdat 1 trailer niet meer dan 1 boom per keer kon dragen, werden ze alle 107 afzonderlijk vervoerd. Per dag kwamen er ongeveer 10 bomen over de grens. In Noordwijk werden ze vervolgens met een telekraan op hun plek gezet.
Het vervoer uit Duitsland was nodig omdat Nederland niet voorziet in dit soort bomen in die grootte.
Op de groeiplaats zelf was de bodemgrond vooraf vermengd met BBV-substraat: een zogeheten ‘bodemverbetermiddel’ dat plaatselijke grond zodanig verrijkt dat er bij verplaatste bomen nauwelijks nog sprake is van uitval. Enrico Schreuders van Pius Floris: “Het voordeel van deze meststof is enerzijds dat je geen grond hoeft te verspillen omdat je hem mengt met het substraat en daarmee hergebruikt. Anderzijds kun je hem op locatie aanbrengen waardoor je geen grond hoeft te vervoeren. En dat laatste scheelt de nodige uitlaatstoffen en dat heeft weer een positief effect op onze CO2-prestatieladder.” Vijf jaar werkt Pius Floris nu met dit zelf ontwikkelde BBV-substraat en de resultaten zijn bijzonder goed. “Naast dat het de bodem enorm verrijkt, klinkt het goed in, zonder de doorwortelbaarheid aan te tasten. En daarmee is het ook zeer geschikt om bijvoorbeeld onder straten te gebruiken”, vult Schreuders aan.
Hoeveel: De stijlrand die werd aangebracht heeft een lengte van 400 meter en een diepte van 2,5 tot 6 meter. Hij bevat 107 grote bomen, 500 kleinere en 14 duizend hedera-planten. Het voortraject voor deze grootscheepse verhuizing werd verzorgd door 4 Pius Floris-medewerkers, het uiteindelijke planten werd door 6 mensen gedaan.

« Terug naar alle projecten

Wintergroene Stijlrand
 
Wintergroene Stijlrand