Platanen op reis

Twee platanen aan de Van Leijenberghlaan gingen eind 2012 uit logeren naar de andere kant van de straat. Ze moesten wijken voor de firma Waternet die ter plekke nieuwe waterleidingen en een nieuwe waterpomp moest installeren. Een paar maanden geleden werden de bomen teruggeplaatst. Een kort verslag van een spectaculaire verhuizing...

Wie: Stadsdeel Zuid in opdracht van Waternet
Wat: Twee zestig jaar oude platanen verruilden voor enkele maanden de westzijde van de Van Leijenberghlaan voor de oostzijde.
Waar: Aan de Van Leijenberghlaan ter hoogte van de ingang van de stadsdeelwerf.
Waarom: Waternet moest op de Van Leijenberghlaan nieuwe waterleidingen aanleggen en een pomphuis vernieuwen. De twee platanen stonden in de weg. En omdat ze onderdeel uitmaken van een lange rij van deze bomen was het gewenst ze weer terug te plaatsen. Het ontstane gat zou anders het mooie regelmatige beeld blijvend verstoren.
Hoe: De wortels van bomen die op reis gaan, moeten bij voorkeur twee jaar, maar minstens één jaar voor de daadwerkelijke verplaatsing in een kluit worden gepakt. Daarvoor worden eerst de wortels gestoken en vervolgens in folie gepakt. De omvang van de kluit hangt af van de diameter van de stam: gemiddeld zeven tot tien keer die omvang. De kluit van de platanen hadden een doorsnede van ongeveer drie meter. Ook de kronen van de twee bomen werden gesnoeid zodat ze minder vocht konden verliezen, wat weer minder belastend was voor de wortels.
Eind 2012 was het zover. De kluiten werden uitgegraven en de bomen verplaatst naar de overkant. Daar hebben ze op hun tijdelijke adres geen enkel teken van heimwee vertoond. Begin 2013 mochten ze weer naar hun oude stek. Met behulp van twee telekranen werden de 18 meter hoge bomen weer op hun oude stek gezet. En daar staan ze nu, alsof ze nooit zijn weggeweest.
Hoeveel: twee platanen van elk 18 meter hoog en ongeveer twintig ton zwaar werden met twee telekranen van 650 ton de straat over vervoerd. De maximale afstand die zo’n telekraan kan overbruggen, is dertig meter. En aangezien de reis van de bomen zo’n zestig meter bedroeg, moesten twee kranen de klus klaren. Bovendien moest alles in rap tempo plaatsvinden, omdat de Van Leijenberghlaan een GVB-route is en daarmee niet mocht worden afgezet. “Slechts tien minuten kregen we om de overdracht te realiseren” zegt projectleider Henk Werner. “Dat was krap, maar net genoeg...”

« Terug naar alle projecten

Platanen op reis
 
Platanen op reis
Platanen op reis
 
Platanen op reis