Pius Floris lapt Vondelpark op

Wist u dat de storm die afgelopen juli over Nederland raasde de zwaarste zomerstorm was ooit in Nederland gemeten? Overal in het land gingen de bomen als luciferhoutjes om. Zo ook in het Vondelpark waar maar liefst 43 bomen het slachtoffer waren van deze razernij. Vooral langs de westkant van het park ontstond een kaalslag op een lengte van zo’n vijftig meter. Aan Pius Floris de uitdagende en dankbare taak om de ontstane gaten zo goed mogelijk weer te vullen.

Wie: Stadsdeel Zuid
Wat: Het verwijderen van 43 omgewaaide bomen en 18 risicobomen plus het aanplanten van 76 nieuwe bomen
Waar: In het gehele Vondelpark in Amsterdam
Waarom: Omdat veel bomen de zware storm niet hadden overleefd en het Vondelpark een groen gevuld park moet blijven.
Hoe: Pius Floris haalde eerst de restanten van de omgewaaide bomen weg en verwijderde 18 risicobomen. Die laatste groep bestond voor een groot deel uit populieren. Volgens Enrico Schreuders van Pius Floris een lastige boom, omdat die eenmaal op leeftijd vaak hout verliest. Veel van de gesneuvelde bomen waren al meer dan honderd jaar oud en waren door hun omvang nogal aanwezig in het park. Helaas konden de nieuwe bomen door hun beperkte omvang (de maximale omvang van nieuw aan te planten bomen betreft een doorsnee van vijftig tot zestig centimeter) de ontstane gaten dan ook niet helemaal vullen. “Op veel plaatsen oogt het park momenteel wat kaal”, zegt Schreuders, “maar op termijn groeit dat natuurlijk allemaal weer dicht. We hebben overal onze speciale grondverbeteraar toegevoegd, dus de kans op uitval is klein.” Om een volgende storm beter te overleven, plaatste Pius Floris sterke rassen als treurberken, eiken en iepen. “Allemaal afkomstig van boomkwekerij Van den Berk uit Sint-Oedenrode”, aldus Schreuders. “Op verzoek van Stadsdeel Zuid plaatsten we ook weer wat populieren, omdat ze zo karakteristiek zijn in het totale plaatje.”
Negen bomen kregen ter versteviging een houten fundering vanwege het hoge waterpeil in het park. “Heel ouderwets”, zegt Schreuders, “maar wel functioneel.”
Hoeveel: Twee mannen van Pius Floris werkten gedurende vijf werken dagelijks aan dit project. Tijdens de drie jaar durende nazorg wordt er elke maand gekeken hoe de bomen zich op hun nieuwe stek gedragen. Ook krijgen de bomen de eerste jaren nog extra water.

« Terug naar alle projecten

Pius Floris lapt Vondelpark op
 
Pius Floris lapt Vondelpark op