Nieuwe daktuinen Amstelveen

Op het drukke winkelcentrum midden in het centrum van Amstelveen liggen al tientallen jaren prachtige daktuinen. Onder invloed van de tand des tijds vertonen enkele van die tuinen zo nu en dan lekkage. Zoals onlangs de tuin boven de hoofdingang. Niet de meest handige plek voor werk in uitvoering, maar de mannen van Wieringen Prins wisten er een geheel nieuw stuk groen tevoorschijn te toveren zonder de ingang zwaar te belasten.

Wie: Unibail Rodamco
Wat: Vervanging van diverse daktuinen op het winkelcentrum Amstelveen Stadshart
Waar: In het centrum van Amstelveen
Waarom: De huidige tuinen die ruim twintig jaar geleden werden aangelegd, zijn verouderd. De daken zijn op sommige plekken poreus waardoor er soms lekkage ontstaat. Zodra dit verschijnsel zich voordoet, wordt Wieringen Prins Hoveniers ingeschakeld om de betreffende tuin te vervangen. Zo werden er de afgelopen vijf jaar al vier nieuwe tuinen aangelegd. De vijfde tuin die onlangs werd vervangen, betrof er een van 950 vierkante meter boven de ingang van het Rembrandthof. Een zogeheten zichttuin voor bewoners boven het Stadshart.
Het voordeel van daktuinen – naast dat ze veel groen bieden – is dat ze isolerend én beschermend werken op een dak. Zo krijgt de zon bijvoorbeeld veel minder kans het dak te verhitten waardoor de beschermende laag veel langer goed blijft.
Hoe: Het werkterrein bevond zich boven de ingang van de hoofdentree van het winkelcentrum. Een drukke plek en daarmee geen ideale locatie. Om bezoekers zo weinig mogelijk te storen, verrichtten de medewerkers de meeste activiteiten via de achterliggende expeditie-ingang. Twee minikraantjes leegden hier in rap tempo bakken met oud materiaal in diverse containers. Slechts één dag stond er bij de hoofdingang een torenkraan. “Voor de aanvoer van nieuw materiaal”, zegt projectleider Jelle de Vries. Maar voordat het zo ver was, maakte de firma Dakmanagement het dak eerst weer waterdicht. “Wij hebben daar vervolgens zogeheten sedumcassettes (een soort uitvergrootte eierdozen met vakken van vijftig bij vijftig centimeter, red.) gevuld met lavendel en krentenstruiken op geplaatst”, aldus De Vries. Het voordeel daarvan is dat je het makkelijk kunt verwijderen als het dak lek is.”
Hoeveel: Van 950 vierkante meter dak moest zeshonderd ton substraat worden verwijderd. Vervolgens werden er op 675 vierkante meter sedumcassettes geplaatst en 735 lavendelstruiken.

« Terug naar alle projecten

Nieuwe daktuinen Amstelveen
 
Nieuwe daktuinen Amstelveen