Make-over

De tuin van het Hampshire Hotel aan de Amsterdamse Prinsengracht kreeg onlangs een flinke opknapbeurt. Oude grindtegels en woekerende struiken werden vervangen door een mooie moderne stadstuin met strakke lijnen en een ingetogen beplanting. Het project had nogal wat voeten in de aarde, omdat de tuin alleen via het hotel bereikbaar is. Voor de aan- en afvoer van materiaal werd daarom een zogeheten spieringkraan gebruikt die gedurende een hele dag de Prinsengracht bezette.

Wie: Hampshire Hotel Prinsengracht
Wat: Ontwerp en aanleg van een nieuwe stadstuin
Waar: Aan de Prinsengracht in Amsterdam
Waarom: De oude tuin lag er al zo’n twintig jaar en was sterk verouderd. De tegels waren verzakt en hulst en coniferen overwoekerden het terras. Bovendien trok al dat groen veel vogels aan waardoor bezoekers last hadden van vogelpoep.
Hoe: Doordat de tuin alleen via het hotel bereikbaar is, werd al het oude en nieuwe materiaal door een spieringkraan (40 meter) over het dak heen getild. Grond, grind, zand, puin en tegels: alles werd in zakken verzameld en gedurende één dag – van zeven tot zeven - uitgewisseld. “En dat vergde nogal wat logistieke organisatie”, weet Chris Musch, projectbegeleider Wieringen Prins. “Normaalgesproken verloopt zo’n proces veel meer geleidelijk. Maar omdat we met de kraan de gracht moesten afzetten, konden we nu niet meer tijd nemen.” Een andere bijkomstigheid was dat de bruidssuite achterin de tuin tijdens de werkzaamheden bereikbaar moest blijven. “Maar dat was niet zo’n probleem”, aldus Musch. Alle extra inspanningen werden uiteindelijk beloond met een tevreden opdrachtgever die maar wat blij is met zijn prachtige moderne stadstuin: een groot terras waar zo’n veertig mensen kunnen zitten, omringd door taxus, hortensia’s en siergrassen. Ook staan er twee platanen die tijdens hete zomers voor verkoeling zorgen.
Hoeveel: Twee mannen van Wieringen Prins werkten gedurende twee weken onafgebroken aan deze arbeidsintensieve klus. Zo nu en dan werden ze bijgestaan door extra mensen.

« Terug naar alle projecten

Make-over
 
Make-over