Groen dak voor de VU

Op initiatief van studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam realiseerde Wieringen Prins onlangs een daktuin van achthonderd vierkante meter op het hoofdgebouw (de D-vleugel) van de VU. Een enorm spektakel, alleen al vanwege de 44 meter hoge hijskraan die grote hoeveelheden hout en planten op de derde verdieping moest hijsen. Maar de missie is geslaagd. Sinds de opening in mei wordt het dak druk bezocht door tevreden studenten, patiënten en personeel. “Bij mooi weer wordt er zelfs al vergaderd”, zegt uitvoerder Bert Nijman. “En doordat we in de verhoogde bakken stopcontacten hebben aangebracht, kunnen studenten hier ook tussen het groen studeren.”

Wie: De Vrije Universiteit van Amsterdam
Wat: Intensieve daktuin met eikenhouten vloerdelen en plantenbakken, beiden voorzien van eenzelfde ingenieus diagonaal patroon.
Waar: Op het hoofdgebouw van de VU, de zogeheten D-vleugel
Waarom: Een groep VU-studenten wilde tussen al het beton van hun campus graag een groene plek creëren. Bovendien wilden ze een steentje bijdragen aan de maatschappelijke duurzaamheid. Met de realisatie van de daktuin gingen beide wensen in vervulling. Het leefklimaat is verbeterd en het regenwater wordt beter benut. Bovendien wordt het riool minder belast doordat de tuin op het dak veel regenwater vasthoudt. Ook werd er op het dak een zogeheten Join the Pipe-leiding geïnstalleerd. Een watertap die aansluit op de ‘langste waterleiding ter wereld’ en waarbij er samen met elke westerse kraan een kraan in Afrika wordt geïnstalleerd.
Hoe: “Een van de hoofdeisen bij een daktuin is dat die niet mag lekken”, legt Nijman uit. “Daarom werkt WP altijd samen met een Kiwa-gecertificeerde dakdekker. Wij durven dan ook lange garantietermijnen af te geven.” Maar op esthetisch vlak waren er bij de VU ook de nodige wensen. Eerst werden er op eigen terrein hoge en lage houten plantenbakken gemaakt die deels als bank dienst doen. Die bakken werden vervolgens het dak op gehesen en daar geïntegreerd in het hout van de vloer. De bakken zijn gevuld met meerstammige berken, heesters, siergrassen, bloemen en sedum (vetplanten). “En er zijn ook nog drie heesters uit de tegenover gelegen hortus geplant”, aldus Nijman.
Hoeveel: Achthonderd vierkante meter daktuin waarvan 150 vierkante meter groen.

« Terug naar alle projecten

Groen dak voor de VU
 
Groen dak voor de VU
Groen dak voor de VU
 
Groen dak voor de VU