Een tuin voor allemaal

Aan de Laan van Spartaan in stadsdeel Bos en Lommer zette Bouwfonds Ontwikkeling BV vorig jaar een kleine driehonderd nieuwe woningen neer: 21 eengezinswoningen en 246 appartementen. Al deze woningen kijken uit op een binnenplaats, zijnde het dak van de centraal gelegen parkeergarage. Aan Wieringen Prins de schone taak om van deze binnenplaats een mooie en goed functionerende ontmoetingsplek te maken.

Wie: Bouwfonds Ontwikkeling BV
Wat: De aanleg van een binnentuin voor gezamenlijk gebruik van 21 laag gebouwde eengezinswoningen en 246 appartementen uit de naastgelegen hoogbouw.
Waar: Laan van Spartaan in stadsdeel Bos in Lommer, Amsterdam
Waarom: In Amsterdam mogen nieuwbouwprojecten enkel nog gerealiseerd worden met bijkomende parkeergarages. Bij dit project zijn de woningen gebouwd rondom een overdekte garage. Het dak van de garage dient als binnenplaats.
Hoe: In opdracht van Bouwfonds Ontwikkeling BV maakte Sonja van Wieringen (dochter van een van de oprichters van Wieringen Prins) een ontwerp voor een moderne stadstuin: enerzijds prettig om naar te kijken, anderzijds zo ingericht dat de bewoners hier goed kunnen bewegen. “Ik betwijfel of de mensen uit de hoogbouw hier zullen komen”, zegt Enrico Schreuders van Wieringen Prins, “maar voor de mensen uit de eengezinswoningen is deze binnenplaats een verlengstuk van hun eigen tuin.” Van Wieringen besloot tot een vrij eenvoudige inrichting: een groot plein met bestrating waarop grote bakken van cortentstaal ruimte bieden aan groen. Schreuders: “Klinkt simpel, een aantal van die bakken waren complex om te maken, omdat ze ‘meelopen’ met de vorm van paden en daardoor soms wel 12 verschillende soorten rondingen hadden. De firma Beentjes Smederij in Alkmaar heeft ons daar echter prima bij geholpen.” De stukken staal werden via de daken op de binnenplaats gehesen en werden daar in elkaar gezet.
Hoeveel: Gedurende zes weken werkten vier medewerkers van Wieringen Prins aan deze binnentuin.

« Terug naar alle projecten