Duurzame inrichting bij biowarmtecentrale

Sinds kort voorziet Stadverwarming Purmerend B.V. (SVP) een groot deel van haar aansluitingen voor tachtig procent van ‘groene’ warmte. Oorzaak van deze ontwikkeling is de bouw van een spiksplinternieuwe biowarmtecentrale. De centrale werd ontworpen door architectenbureau S2 uit Amsterdam en de landschapsarchitecten van VLUGP (eveneens Amsterdam) tekenden voor de invulling van het omliggende terrein. Via een aanbesteding kreeg Wieringen Prins de opdracht dit terrein in te richten.

Wie: Stadverwarming Purmerend B.V.
Wat: Het aanleggen van het terrein rondom de nieuwe biowarmtecentrale in Purmerend met bestrating en beplanting plus het onderhoud van dit terrein gedurende een jaar.
Waar: Op het bedrijventerrein Baanstede Oost in Purmerend
Waarom: Wieringen Prins kreeg deze opdracht op basis van een aanbesteding. Wino Heman: “We wonnen de aanbesteding doordat we enerzijds een gunstig tarief konden bieden, maar ook omdat ons plan van aanpak slim in elkaar stak. Aandacht voor het milieu, een efficiënte logistiek en een strakke planning: het zat er allemaal in. Ook het feit dat wij goed scoren met onze CO2-ladder draagt bij aan dit soort duurzame opdrachten.”
Hoe: Gekozen werd voor een stoere en representatieve inrichting die ten eerste goed aansluit bij de sfeer van het bedrijventerrein en ten tweede bij het ontwerp en de detaillering van de centrale. Daarnaast is er rekening gehouden met het duurzame karakter van de biogascentrale. Veel groen dus (als verwijzing naar de groene stroom) en veel hout (als verwijzing naar de houtsnippers die er worden verbrand). Ook moesten er straten worden aangelegd. Een mooie klus voor de mensen van Wieringen Prins die voor geen van de onderdelen hun hand omdraaien. Heman: “Dwars op de richting van het entreeplein hebben we stapels hout geplaatst die als een soort coulissen voor de entree fungeren. Verder ligt er voor de entree een verhard plein. De aanloop naar dat plein bestaat uit gras waartussen verharde paden lopen. Het geheel is prachtig aangekleed met diverse soorten planten.”
Bovendien werd een deel van het groen als daktuinconstructie ingericht omdat het hier het dak van een kelder betrof. “Die loopt gelijk met het oppervlak van het terrein waardoor je dat niet in één oogopslag ziet, maar het vereist wel een andere aanpak”, legt Heman uit.
Hoeveel: Vier mensen van Wieringen Prins richtten in zes weken 2600 vierkante meter terrein in.

« Terug naar alle projecten

Duurzame inrichting bij biowarmtecentrale
 
Duurzame inrichting bij biowarmtecentrale
Duurzame inrichting bij biowarmtecentrale
 
Duurzame inrichting bij biowarmtecentrale