Droge voeten in het Flevopark

Sinds het voorjaar 2014 kunnen natuurliefhebbers weer uitbundig recreëren in het Flevopark in Amsterdam Oost. Daar zijn diverse gazons flink onder handen genomen door de mensen van Wieringen Prins. Geen overbodige luxe want op de grasvelden haalde je door een hoog waterpeil en een lage grondligging te vaak natte voeten. Bovendien werd er een wadi aangelegd: een lager gelegen plas waarin het regenwater kan worden opgevangen.

Wie: Stadsdeel Oost Amsterdam
Wat: Renovatie van verouderde en laag gelegen gazons plus het onderhouden van deze velden gedurende een jaar. Ook legde Wieringen Prins een wadi aan.
Waar: In het Flevopark in Amsterdam Oost
Waarom: Het Flevopark werd in de eerste helft van de twintigste eeuw op instigatie van natuurbeschermer Jac. P Thijsse aangelegd als groenvoorziening voor de destijds nieuwe Indische buurt. Net als het Amsterdamse Bos gold het Flevopark – dat toen nog Java Plantsoen heette - tevens als werkvoorzieningsproject. Om er goed te kunnen recreëren werden er veel gazons aangelegd. En dat maakt het 23 hectare tellende park ruim tachtig jaar later nog steeds tot een echt doe-gebied. Helaas was er de laatste jaren wat betreft de activiteiten op de velden weinig vertier te beleven omdat deze vaak nat waren. Het gevolg van een moerassige ondergrond, een hoge waterspiegel en een lage grondligging. Stadsdeel Oost vroeg Wieringen Prins om iets aan die situatie te doen.
Hoe: Honderden meters pvc-buis werden in de grond aangebracht om de grond te draineren. Kleine gaatjes in die buizen zorgen ervoor dat het overtollige water wordt afgevoerd. Onder andere naar de lager gelegen wadi, die weer profiteert van deze wateraanvoer. De wadi zit vol met planten en dieren die hier ongestoord kunnen leven. Hij is namelijk afgeschermd voor publiek door een gevarieerd assortiment rhododendrons. Heman: “Door het gebruik van verschillende soorten planten verlengen we de bloeiperiode. Bovendien verliest een rhododendron zijn blad niet.”
Na het aanleggen van de drainage werden de velden opgehoogd en geëgaliseerd en last but not least werd er nieuw gras ingezaaid. De velden staan er nu weer fris en uitnodigend bij. Klaar voor de zomer!
Hoeveel: Wieringen Prins was maar liefst twee maanden bezig om de velden weer gebruiksklaar te maken. Bovendien tekende Wieringen Prins ook voor het onderhoud van de gazons voor het komende jaar.

« Terug naar alle projecten

Droge voeten in het Flevopark
 
Droge voeten in het Flevopark