Cradle to cradle

‘Een aanleiding tot natuurlijk spelen’, dat is de achterliggende gedachte bij het aanleggen van speelplaatsen die enkel uit natuurlijke materialen bestaat. In de Poelpolder werd 7 september j.l. het zogeheten Hamilton Franklinpark geopend. Een heus cradle to cradle project waarbij zieke bomen werden omgetoverd tot spannende speeltoestellen en waarbij de mannen van Wieringen Prins en Pius Floris hun creatieve talenten openbaarden.

Wie: Gemeente Haarlem
Wat: De aanleg van een natuurlijke speeltuin: de zogeheten Speeldernis
Waar: In het Wilgenbos in de Poelpolder, vlakbij Schalkwijk in Haarlem
Waarom: Het bos waarin de Speeldernis werd aangelegd, betreft een wilgenbos waar een groot deel van de bomen aan de watermerkziekte leed. Onder invloed van deze besmettelijke wilgenziekte verwelken de bladeren en sterft de kroon af. Om te voorkomen dat ook andere bomen worden aangetast, is het belangrijk de haard zo vlug mogelijk te verwijderen. Daartoe ruimde Pius Floris maar liefst 180 bomen op.
Hoe: Omdat de grond in het wilgenbos drassig is, moest er gebruik worden gemaakt van rupsvoertuigen en kleine kranen. Met behulp van kettingzagen en andere machines werden eerst de zieke bomen omgezaagd. Het hout van die bomen werd vervolgens gebruikt voor het bouwen van de speeltoestellen. Henk Werner, projectleider bij de klus, spreekt er met veel enthousiasme over: “Na het hakwerk mochten we de tuin inrichten. We bouwden tunnels van wilgentakken, klimrekken en een openluchttheatertje waar kinderen voorstellingen kunnen geven. De stammen van de bomen werden banken en we maakten zelfs een enorme olifant en giraf. De gemeente Haarlem had ons daartoe wel wat ideeën aangereikt, maar onze medewerkers mochten zelf ook hun creativiteit loslaten op dit project. En dat hebben ze hartstikke goed gedaan. Het resultaat mag er zijn. Na een veiligheidsgoedkeuring van de Kiwa konden de kinderen begin september dan eindelijk losgaan.”
Hoeveel: op een strook van zo’n 30 bij 190 meter lang werden 180 bomen geruimd. Daarna werkten gedurende een periode van acht weken drie tot vier man onafgebroken aan dit project.

« Terug naar alle projecten

Cradle to cradle
 
Cradle to cradle
Cradle to cradle
 
Cradle to cradle