Beuken op stap

Begin dit jaar verhuisden er twee beuken van de hoofdstedelijke Tolstraat naar de kop van de President Kennedylaan, nabij de Utrechtsebrug. De reden van deze grootscheepse verkassing is een nieuwe bestemming voor het zogeheten Archiefterrein: tussen het oude Stadsarchief aan de Amstel en het Asschergebouw aan de Tolstraat. “Hier wordt binnenkort een parkeergarage gebouwd”, weet Henk Werner van Pius Floris. “De beuken stonden in de weg maar kunnen zo nog een halve eeuw mee.”

Wie: Stadsdeel Zuid , Amsterdam
Wat: Het transport van twee beuken die moesten wijken voor de bouw van een parkeergarage
Waar: Van de Tolstraat, achter het oude Stadsarchief, naar de kop van de President Kennedylaan in Amsterdam
Waarom: Sinds het Stadsarchief in 2007 verhuisde naar gebouw De Basel op de Vijzelstraat werd er lange tijd driftig gespeculeerd over dit Archiefterrein waarin ook het Asschergebouw (voorheen diamantslijperij) en Cinetol (Bibliotheek) zijn opgenomen. De plannen zijn inmiddels bekent en begin 2014 is hier een start gemaakt met de bouw van een parkeergarage, (creatieve) bedrijven, woningen, een hotel en een theater. Twee veertigjarige beuken stonden daarbij dusdanig in de weg dat zij moesten wijken. Werner: “En dat kwam heel goed uit want we hadden op de Kennedylaan vervanging nodig voor een paar populieren. Populieren zijn bomen met een hoger risico voor de stad omdat ze als gevolg van takbreuk makkelijk auto’s kunnen beschadigen of passanten letsel kunnen toebrengen.”
Hoe: Door middel van een grootscheepse actie waarbij een tweehonderdtonner en een driehonderdtonner kraan betrokken waren plus een paar platbodemschepen. Werner legt uit: “We konden de bomen niet via de Amstelkade vervoeren omdat daar spandraden met verlichting boven de weg hangen. Die weghalen had te veel voeten in aarde. Toen bedachten we samen met de opdrachtgever dat de Amstel uitkomst kon bieden. Met een tweehonderdtonner kraan hesen we de bomen vervolgens over de woonboten zo op een schip. Statig voeren de bomen vervolgens over een duistere Amstel door de Berlage-brug naar de President Kennedylaan.” Daar werden ze door een driehonderdtonner kraan weer aan land gehesen en legden ze de laatste meters naar hun nieuwe woonstek af op een dieplader. De migranten werden uiteindelijk in een met substraat verrijkte bodem geplaatst.
Volgens Werner is het hele project goed verlopen. “De klus was binnen vier uur geklaard, zonder tegenspoed.” Of de bomen het naar hun zin hebben op hun nieuwe plek laten ze de komende maanden zien, maar ook hier verwacht Werner geen problemen.
Hoeveel: Het vergde niet alleen zwaar materieel, ook waren er nogal wat mensen betrokken bij de verhuizing. Vijf verkeersregelaars, twee machinisten, en de nodige medewerkers van Pius Floris. “De operatie verliep vlekkeloos. Het was in vier uurtjes gepiept”, aldus Henk Werner.

« Terug naar alle projecten

Beuken op stap
 
Beuken op stap
Beuken op stap
 
Beuken op stap