Afscheid van een kastanjeboom

Kunnen bomen doodgaan aan ouderdom? Jazeker, aldus het antwoord van John Scheffers van Pius Floris. Hij liet onlangs nog een 150-jaar oude kastanjeboom verwijderen uit de tuin van het Teylers Museum in Haarlem. Scheffers: “Bij dergelijke bejaarde bomen ontstaan er – als gevolg van ziekte en verrotting - steeds meer dode delen en dan dreigt het gevaar dat zo’n boom omvalt.” Dat was ook het geval bij de boom die zo lang de binnenplaats van het Teylers had gesierd. De verwijdering had overigens nog wel wat voeten in de aarde. Want doordat er geen kraan op de binnenplaats kon komen, moest de boom in mootjes worden gezaagd.

Wie: Collega hoveniersbedrijf Aarts uit Haarlem. Die had de opdracht gekregen, maar omdat dit bedrijf zelf geen boomverzorgers in dienst heeft, schakelde het Pius Floris in.
Wat: Het verwijderen van een 150-jaar oude kastanjeboom
Waar: Op de binnenplaats van het Teylersmuseum in Haarlem
Waarom: Eigenaren van oude bomen hebben de plicht die bomen regelmatig te laten onderzoeken in verband met veiligheid. Aan de hand van een zogeheten Picusmeting, waarbij sensoren de dwarsdoorsnede van een stam onderzoeken, werd vastgesteld dat de bejaarde kastanje in de tuin van het Teylers te veel dode delen bevatte en daarmee een gevaar vormde voor bezoekers van het museum.
Hoe: De boom kon niet uit de tuin worden getakeld omdat er geen kraan in de tuin kon komen. Ook bleek de gracht vóór het museum geen oplossing te bieden, zodat er ook niet over het dak heen kon worden gehesen. Er was zelfs geen ruimte voor een houtversnipperaar. Dit had tot gevolg dat de klus al met al een nogal arbeidsintensief klusje werd. De kastanje moest namelijk door zogeheten ETW’s (European Tree Workers) in stukken worden gezaagd en die stukken moesten vervolgens worden afgevoerd. Eén man hing in de boom met een motorkettingzaag en een tweede hield beneden de boel in de gaten terwijl een derde man de brokstukken via een museumraam afvoerde.
Hoeveel: In totaal werd de boom in ongeveer vijftig mootjes gehakt. Hij was dan ook zo’n twintig meter hoog en woog ongeveer 800 kilo. De diameter van de stam was 1.30 meter. Het duurde twee dagen voordat het laatste stamstuk was verwijderd. Het wachten is nu op een nieuwe boom. Die komt er volgens Werner wel, want bij elke kapvergunning wordt ook een herplantplicht afgegeven. Maar dat is aan het Teylers Museum.

« Terug naar alle projecten