Zagen met zonne-energie

Met deze zichzelf van energie zelfvoorzienende bus doet Pius Floris weer een flinke stap richting een duurzame praktijk. Want niet alleen wordt er met deze bus eigen energie gegenereerd, ook wordt er door de machines die op deze zonne-energie werken geen CO2 uitgestoten. En dat is beter voor het milieu én het personeel dat met dit materiaal werkt.

Tot nu toe wordt er met name energie gewonnen voor elektrische motorzagen waarmee ’s nachts werkzaamheden langs de wegen worden uitgevoerd. Denk hierbij aan het snoeien van bomen die langs straten staan waar je enkel vanaf die straat bij kan. Enrico Schreuder van Pius Floris: “We mogen overdag geen wegen afzetten voor onze werkzaamheden, dus daar waar dat nodig is, werken we ’s nachts. Een bijkomend voordeel van de elektrische motorzagen is dat ze 60 procent minder geluid maken dan een gewone zaag. En dat is natuurlijk ook prettig voor de plaatselijke bewoners.”

Een nadeel van de door zonne-energie aangestuurde motorzagen is dat het accupakket na 15 uur leeg is. Dan moet de bus eerst weer enige tijd in de zon staan voordat er verder gezaagd kan worden. En ook is de capaciteit van deze zagen wel wat minder dan die van een reguliere motorzaag. Zo kun je met deze zaag bijvoorbeeld geen hele bomen omzagen.

Ondanks het succes van de VW Crafter, staat er dan ook nog geen tweede energiebus op stapel. Schreuder: “De investering in de zonnepanelen en het bijbehorende accupakket is zo stevig dat die nog niet opweegt tegen de besparing op brandstof die het oplevert. Maar wellicht wordt dat in de toekomst nog anders. In elk geval heeft deze bus wel al een gunstige invloed op onze CO2-prestatieladder.”

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Zagen met zonne-energie
 
Zagen met zonne-energie