Showtime!

Afgelopen februari werd de Roadshow, waarmee Pius Floris elk jaar een aantal weken door het land trekt, afgesloten. De laatste locatie waar de show werd opgevoerd was het hoofdkantoor in Amsterdam. Daar kwamen aan de Lutkemeerweg zo’n vijftig belangstellenden luisteren naar een viertal presentaties. Ook dit jaar waren de onderwerpen weer ‘vernieuwend’ en ‘interessant’, aldus de mening van de aanwezigen. Henk Werner, mede-organisator van het evenement, blikt dan ook met een tevreden gevoel terug…

“We hebben de show opgevoerd op zes verschillende locaties in Nederland en een lokatie in België. Hier hebben we zo’n driehonderd belangstellenden kunnen informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van boomonderhoud”, zegt Werner. “Een prettige bijkomstigheid is dat je veel relaties weer even de hand schud.”
In tegenstelling tot andere jaren, wanneer er ook vaak sprekers van buiten worden uitgenodigd, was de presentatie dit jaar geheel in handen van Pius Floris zelf.

Het spits werd afgebeten door Michel de Groot van de vestiging in Haaren. De Groot sprak over het belang van zogeheten bomenwachten bij bouwwerkzaamheden. Op veel bouwplaatsen willen er namelijk nog wel eens bomen sneuvelen als gevolg van beschadiging van de wortels. Wanneer er echter in een vroeg stadium een bomenwacht bij zo’n project wordt betrokken, kan die schade worden voorkomen. Pius Floris heeft zelf twaalf bomenwachters in dienst.

Als tweede was Werner zelf aan de beurt. Hij bracht een onderwerp ten tonele dat vorig jaar ook al werd behandeld door strateeg Gerko Rietveld, namelijk het huidige aanbestedingsbeleid. Directe aanleiding voor Werners betoog was een onlangs verschenen publicatie van de brancheorganisatie VHG waarin het EMVI-beleid opnieuw wordt geïnterpreteerd. Aanleiding voor die herinterpretatie is de afname van kwaliteit doordat er sinds de introductie van het EMVI-beleid in 2012 nog enkel op prijs wordt geconcurreerd. “Hierdoor werken sommige partijen zelfs onder kostprijs”, weet Werner. En dan kun je volgens hem geen goed werk afleveren. Hij is dan ook een groot voorstander van een herinterpretatie van dit nog enigszins nieuwe beleid.

Daarna was het woord aan Dennis van Goederen van Pius Floris Amsterdam. Hij vertelde over de mogelijkheid om de stabiliteit van bomen te meten. Door middel van zogeheten boomtrekproeven waarbij je door middel van een lier en een flinke stoot windkracht kunt meten hoe stabiel een boom is. Deze methode is echter niet zonder gevaar en bovendien niet bepaald boomvriendelijk. Daarom worden er momenteel metingskastjes ontwikkeld die je enkel in de boom hoeft op te hangen.

Dagmar Broström sloot de Roadshowsessies af met een betoog over verwelkingsziekte bij bomen als gevolg van het verslechteren van de groeiplaats door een toenemende verstedelijking. Bodems verstenen en verharden waardoor grote delen van bomen verdrogen. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor schimmelaantasting. Voorheen kwam deze verwelkingsziekte veelal voor bij esdoorns, maar tegenwoordig rukt hij op naar lindebomen en platanen. Om dit te voorkomen gaf Broström de aanwezigen allerlei adviezen voor een betere inrichting van de groeiplaatsen.

De middag van deze zesde Pius Floris Roadshow werd afgesloten met een gezellige borrel waarbij er nog lang werd nagepraat over de besproken onderwerpen.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Showtime!
 
Showtime!