Prins Bernardboom krijgt nieuwe stek

Hij stond er behoorlijk in de weg: de grote eik die ooit door prins Bernard in recreatiegebied Spaarnwoude was geplant. Maar vanwege zijn vermaarde planter (en naamgever) kreeg deze Prins Bernardboom een nieuwe stek, toen de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet TenneT een nieuw tracé van leidingen dwars door Spaarnwoude ging aanleggen. Pius Floris arrangeerde de nogal overhaaste verhuizing van deze statige eik.

“Zoals wel vaker het geval is bij dit soort klussen, hadden we voor de verhuizing van de Prins Bernardboom maar heel weinig tijd”, merkt Pius Floris projectleider Henk Werner op. “En dat is jammer, want hoe meer tijd je hebt om een boom te verplaatsen, des te groter de kans dat hij het overleeft.” Werner doelt hiermee op de soms jarenlange voorbereiding die wordt getroffen als een boom een nieuwe woonplek krijgt. De wortels worden dan in fases ingepakt zodat ze los raken van de grond en een beperkte(re) omvang krijgen. Met name dat laatste was bij de Prins Bernardboom niet het geval. “Zijn wortels hadden zich door de jaren heen vertakt tot een omvang van wel drie meter breed”, weet Werner. Voor dat soort maten is zwaar geschut nodig. Pius Floris moest in dit geval zelfs uitwijken naar Duitsland waar een zogeheten Optimal Boomverplanter werd gehuurd. Die kon de zware kluit en de stam van veertig centimeter doorsnee in één keer uit de grond trekken en op een wagen hijsen. Daarop werd de gedenkboom naar zijn nieuwe staanplaats gereden, waar hij het tot op heden goed doet. Werner: “Het gevaar bij dit soort verplantingen is dat bomen stress krijgen. Maar deze eik verkeerde in goede conditie en de verhuizing verliep voorspoedig, dus dat zal in dit geval wel meevallen. We hebben echter nog drie jaar nazorg en zullen de boom nauwlettend in de gaten houden.”

Doordat de gedenkboom diep in het natuurgebied staat werden er op een traject van een halve kilometer rijplaten neergelegd. Gelukkig bleek op dit traject flora noch fauna gevaar te lopen.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Prins Bernardboom krijgt nieuwe stek
 
Prins Bernardboom krijgt nieuwe stek