Een bosrijke omgeving voor het Helen Dowling Instituut

In mei 2013 verhuisde het Helen Dowling Instituut van Utrecht naar Bilthoven. Midden op het terrein van Berg en Bosch verrees een prachtig nieuw ‘huis’ waar kankerpatiënten met psychische klachten en naasten zich op hun gemak voelen, geborgen en ook vrij. Dr. Bram Kuiper, directeur van het instituut: ‘Extra bijzonder is het dat het pand door fondsenwerving tot stand is gekomen, want het instituut heeft geen financiële reserves en is jaarlijks voor een deel afhankelijk van donaties. Naast giften van particulieren en bedrijven hebben veel leveranciers ook tegen zeer vriendelijke voorwaarden hun diensten geleverd. Zo ook Wieringen Prins, die wij in onze zoektocht naar een goede tuinarchitect zijn tegengekomen. Want behalve het pand was de omliggende omgeving heel geschikt voor een mooie bosrijke tuin. In nauwe en zeer prettige samenwerking is er een prachtig ontwerp gemaakt waarin het bestaande bos tot zijn recht komt, en er ook ruimte is geschept voor mensen om tot rust te komen in de tuin.’

Het Helen Dowling Instituut biedt al 25 jaar gespecialiseerde psychologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten. Dr. Bram Kuiper legt uit waarom deze zorg wordt geboden. ‘Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, staat je wereld op zijn kop. Ook voor je naasten is het een moeilijke tijd. Veel mensen kunnen deze verwarrende en beangstigde periode alleen aan. Maar soms heb je extra zorg en steun nodig. Bij het Helen Dowling Instituut komen jaarlijks meer dan 1.000 cliënten om te leren omgaan met hun gevoelens van angst, verdriet en boosheid. ‘

Op dinsdag 23 april is het pand feestelijk geopend. De tuin komt elke week meer tot leven, steeds komen er nieuwe planten op of tot bloei. Het is elke keer weer een verrassing. Dr. Bram Kuiper: ‘De cliënten, van jong tot oud, genieten op mooie dagen enorm van de tuin. Soms wordt er zelfs therapie gegeven in de tuin. De tuin is een grote toegevoegde waarde voor het instituut, maar bovenal voor de vele mensen met kanker.’

Lees verder op de projectpagina...

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Een bosrijke omgeving voor het Helen Dowling Instituut
 
Een bosrijke omgeving voor het Helen Dowling Instituut