CO2 prestatieladder

Wieringen Prins Hoveniers en Pius Floris Boomverzorging kregen samen afgelopen augustus eindelijk het felbegeerde CO2 prestatieladdercertificaat toegekend. Vanaf nu vinden er allerlei maatregelen plaats binnen de bedrijven om de CO2 uitstoot te verminderen. Goed voor het milieu, maar óók voor de portemonnee.

Ruim een jaar geleden meldden Wieringen Prins en Pius Floris zich gezamenlijk aan voor de CO2 prestatieladder: een instrument waarmee bedrijven worden gestimuleerd om hun eigen energiegebruik en CO2-emissie te kennen en te verminderen. Het voordeel van deze prestatieladder is in eerste instantie dat bedrijven minder CO2 uitstoten en dat is goed voor het milieu. Maar in tweede instantie het is ook goed voor de omzet, want de aantoonbare inspanning om CO2-uitstoot te reduceren kan worden beloond bij aanbestedingen in de vorm van een korting op de inschrijfprijs. “We worden als het ware voorgetrokken met zo’n certificaat, want die korting die we bij een aanbesteding berekenen, is fictief”, legt Peggy de Rijk van Wieringen Prins uit. Hiermee bedoelt ze dat de korting enkel wordt gegeven in de aanbestedingsfase. “Het dient puur als stimulans”, legt De Rijk uit, “als een soort gunningsvoordeel van een opdrachtgever om te belonen dat je als bedrijf goed bezig bent.”
Hoe goed ze bezig zijn, blijkt uit het feit dat Wieringen Prins en Pius Floris bij het aanvragen van een prestatieladdercertificaat direct op niveau 3 inzetten. Dat betekent dat ze niet alleen minder uitstoten (niveau 1) en de verbetering intern communiceren (niveau 2), maar ze brengen hun resultaten ook naar buiten en nemen actief deel aan nieuwe initiatieven (niveau 3).
De komende vijf jaar moet er maar liefst 11,6 procent van de huidige uitstoot (650 ton) gereduceerd zijn. “Die cijfers zijn berekend tijdens het opstellen van de CO2 footprint. Daarna werd er een rapport gemaakt waarin precies staat welke stappen er ondernomen moeten worden om binnen vijf jaar de prognose te behalen. Concreet houdt dat in dat zowel bij Wieringen Prins als bij Pius Floris meer elektrisch aangedreven materiaal ingezet zal worden: auto’s, machines, gereedschap. Om onder andere het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren wordt er binnenkort een laadpaal geplaatst. Verder moet er dubbelzijdig gekopieerd worden en gaan ze over op groene stroom. “En we krijgen een nieuwe vrachtwagen”, aldus De Rijk. “Eentje met een zogeheten Euro 6 normering die minder verbruikt én minder uitstoot. Alle beetjes helpen…”

« Terug naar het nieuwsoverzicht