Bijenhotels voor 50 jaar Wieringen Prins

Om onze halve eeuw liefde voor het groen en zorg voor onze klanten te vieren, hebben wij ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan 5 bijenhotels verloot . Bijen hebben net als groen extra steun nodig en bevorderen de biodiversiteit in het gebied. Met ons lustrum willen dat zowel u als de natuur de vruchten plukt van onze passie voor het groen. Samen zorgen we zo voor een blijvend prachtige natuur. De winnaars van de bijenhotels krijgen mei 2013 een bijenhotel geplaatst als het seizoen weer begint.

In mei 2013 zal bij de volgende winnaars de bouw van het hotel aanvangen:

  • Gemeente Uithoorn, de heer Kroon
  • Gemeente Beverwijk, de heer Zeitsen
  • NKI, Nederlands Kanker instituut, Mevrouw Thomas
  • Forensisch Centrum Teylingereind, de heer G. Boon.
  • Hello ZuidAs de heer O. Otten

Metselbijen en andere wilde bijen zijn sociale bijen, die niet voor overlast zorgen. Wilde bijen zijn in Nederland bedreigd. Bijna 60% van alle soorten zijn zeldzaam of bijna uitgestorven. We kunnen ze echter een handje helpen door nestelgelegenheid en voedsel aan te bieden. Wilde bijen nestelen niet alleen in natuurgebieden. Ze kunnen ook nestelen in particuliere tuinen, in de bodem, in gaatjes en spleten van muren, in gaten van hout, rietmatten en schroefgaten van tuinmeubelen. De nestgelegenheid en voedingsbron mogen niet te ver van elkaar liggen. Er worden steeds meer kunstmatige nestgelegenheid gemaakt. Met simpele materialen als rietstengels, bosjes bamboestokjes en houtblokken met geboorde gaten van verschillende doorsnede, kun je de mooiste bijenhotels maken.

Bijenhotels kun je overal neerzetten of ophangen, maar wel in de buurt van planten die nectar en stuifmeel leveren. De bijenhotels zijn het meest effectief als ze met de openingen in zuidelijke richting worden gezet. Door het gebruik van diverse materialen in blokken, in een groot frame krijg je mooie en bijzondere bouwwerken. Die zijn geschikt om op plaatsen neer te zetten waar veel mensen ze kunnen zien, bijvoorbeeld in de schooltuin of een park.

In particuliere tuinen is een klein nestkastje voldoende. Je maakt ze van een bundel bamboestokjes, een stuk hout met daarin gaten geboord van verschillende grootte en de bijen hebben een heerlijk onderkomen. Bij het boren van gaten in hout is het wel van belang de randen glad te schuren want bijen houden niet van prikkende uitsteeksels.

Wie geen tijd of zin heeft om zelf iets te bouwen of zich niet onder de gelukkige winnaars bevindt, kan bijennestkasten of -hotels kopen.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Bijenhotels voor 50 jaar Wieringen Prins