Bijenhotels geplaatst en geopend

In 2012 verlootte Wieringen Prins een vijftal bijenhotels onder zijn klanten en relaties. Ten eerste omdat het bedrijf vijftig jaar bestond en ten tweede omdat 2012 was uitgeroepen tot het Jaar van de Bij. Dit vanwege de onrustbarende bijensterfte in Nederland. Maar liefst 15 klanten toonden zich geïnteresseerd. Aan de hand van een zorgvuldig opgesteld eisenpakket selecteerde Wieringen Prins vervolgens vijf organisaties. “Een beschikbare rustige plek en bloeiende bloemen in de omgeving waren wel de meest doorslaggevende eisen”, licht commercieel manager Philip Biesot toe. Afgelopen mei en juni zijn de hotels geplaatst en geopend.

Die plaatsingen gingen in veel gevallen gepaard met een feestelijk lint en een officieel toespraakje. Bij het Nederlands Kanker Instituut (Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis) viel die eer te beurt aan Eric de Wilde van het ziekenhuis. En bij het bijenhotel van de Zuidas kwam wethouder openbare ruimte van stadsdeel Zuid Joep Blaas langs voor het officiële gedeelte. Deze plaatsing viel samen met het 75-jarig bestaan van het Beatrix-park - daar waar het hotel daadwerkelijk staat - waardoor er de hele dag feestelijke activiteiten plaatsvonden. “Het was een topdag”, herinnert Biesot zich. “Er was muziek en er waren optredens en overal stonden kraampjes met eten, vaak biologisch en duurzaam.”

De winnaars van de bijenhotels waren in hun motivatie voor plaatsing vrij eenduidig: ‘met de aanwezigheid van de hotels de biodiversiteit stimuleren’. En bijen dragen flink bij aan een diverse flora en fauna doordat ze altijd zo ijverig met stuifmeel in de weer zijn. De gemeente Beverwijk en de gemeente Uithoorn hebben daarnaast ook nog educatieve doeleinden voor ogen en plaatsten hun bijenhotel op een kinderboerderij. Bij het Forensisch Instituut Teylingereind wordt binnenkort het hotel geplaatst.

Met het afleveren is de rol van Wieringen Prins echter niet uitgespeeld. Biesot: “Twee keer per jaar maken we de hotels schoon. De bijen die ze bewonen zijn namelijk geen productiebijen, maar zogeheten metselbijen. Die gebruiken het hotel alleen om eitjes te leggen, te schuilen en om hun voorraden in te bewaren. En vooral met die voorraden ‘metselen’ ze op den duur hun huis dicht.” Pius Floris Boomverzorging voorziet daarvoor in een heuse imker die het volledige onderhoud van de vijf hotels in zijn beheer heeft. En daarmee hoeven de winnaars dus niets anders te doen dan van hun nieuwe ‘huisdieren’ te genieten…

Foto v.l.n.r.
Hello Zuidas, dhr. J. Blaas
Nederlands Kanker Instituut, dhr. E. de Wilde
Gemeente Uithoorn, wethouder Openbaar Groen Ria Zijlstra
Gemeente Beverwijk, dhr. Zeitsen

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Bijenhotels geplaatst en geopend
 
Bijenhotels geplaatst en geopend
Bijenhotels geplaatst en geopend
 
Bijenhotels geplaatst en geopend